KICK-BOX

A kick-box sport az 1970-es évek elején alakult ki az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában. Létrehozóinak (az amerikai Mike Anderson és a német Georg Bruckner) fő célja az volt, hogy az ütéseket és rúgásokat használó távol-keleti eredetű harcművészetek mozgásanyagát továbbfejlesztve, ötvözve,egy önálló,verseny-centrikus küzdősportot hozzanak létre.
Kezdetben a sportág Contact-Karate néven volt ismert, 1976-ban All-Style Karate (össz-stílus) nevet kapta a fiatal sportág, amely azt fejezte ki, hogy több stílusból tevődik össze, illetve a versenyeken minden távol-keleti harcművész részt vehetett. A sportágat kezdetben sok támadás érte, mivel a versenyeken védőfelszerelést használtak, ez eddig egyedülálló szabály volt a küzdősportok között.
1984-ben született meg a világszövetség által jelenleg is használt kick-box elnevezés.
A kick-box sportolók küzdelmi versenyszámokban versenyeznek, nők és férfiak külön.
A küzdelmi versenyszámokat hat szabályrendszerben rendezik. Ezek alapvetően abban különböznek egymástól, hogy az akciók (ütések és rúgások) végrehajtásánál a kontrollált félerő (point fighting, light-contact, kick-light), vagy a teljes erő (full-contact, low-kick és K1-style) engedélyezett.
A félerejű szabályrendszerek tatamin, a teljes erejűek ringben zajlanak.

SZABÁLYRENDSZEREK:
POINT FIGHTING szabályrendszer (régebben: semi-contact)
félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek, a bírók minden találatnál megállítják a küzdelmet és megítélik a találatért járó pontokat;
Point Fighting szabálykönyv

LIGHT-CONTACT szabályrendszer
félerejű, kontrollált akciók engedélyezettek folyamatos küzdelemben,a bírók a menetek végén pontoznak;
Light-contact szabálykönyv

KICK-LIGHT szabályrendszer:
Megegyezik a light contact szabályokkal, de a comb is támadható találati felület, a versenyzők rövidnadrágban küzdenek.

FULL CONTACT szabályrendszer:
teljes erejű akciók engedélyezettek folyamatos küzdelemben, a bírók a menetek végén pontoznak, az ellenfél kiütése szabályos.
Full-contact szabálykönyv

LOW-KICK szabályrendszer:
Full-contact szabályok szerinti küzdelem,de a comb is támadható találati felület, a versenyzők rövidnadrágban küzdenek.

K1-style szabályrendszer:
Low-kick szabályrendszer szerinti küzdelem, ahol néhány, a thai-box-ban is használatos technika alkalmazása is megengedett. Térddel lehet az ellenfél lábát, testét vagy fejét támadni, akár ugrás közben is. Sípcsonttal támadható a láb bármely része illetve a test és a fej is.

A sportolók a küzdelmi versenyeken kötelezően védőfelszerelés viselnek:kesztyű, lábvédő, sípcsontvédő, fejvédő, fogvédő, herevédő.
Hivatásos mérkőzéseken fejvédőt nem használnak.

A kick-box világszervezete az 1974-ben alapított WAKO (World Association of Kickboxing Organizations), mely 2006 óta az egyetlen AGFIS által is elismert kick-box világszervezet.
(AGFIS: a nem olimpia sportágak szövetsége, amit az olimpia előszobájának is neveznek.)
Több, mint 90 ország a tagja az öt földrészen.
A WAKO elnöke Roy Baker (Írország).
Magyarországon 1979-ben jelent meg ez a sport, a WAKO-nak 1981 óta tagja a Magyar Kick-Box Szakszövetség. A magyar szövetség elnöke Galambos Péter.
A WAKO a páros években Európa-bajnokságot, a páratlanokban Világbajnokságot rendez.
A magyar sportolók 1981-től vesznek részt világversenyeken, melyeken 2017 végéig 115 világbajnoki aranyat (86 ezüstöt, 143 bronzot); 97 Európa-bajnoki aranyat (90 ezüstöt és 148 bronzot) nyertek.
Világversenyen az elsõ érmet szerzõ magyar sportoló Fodor István volt, aki az
1984-es graz-i Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Ezen az EB-n Soós Rudolf az Esztergomi KBSE sportolója ezüstérmet szerzett. Az elsõ magyar világbajnok Hanák Antal volt, Õ az 1985-ös budapesti világbajnokságon, 54 kg-os súlycsoportban szerzett elsõ helyet, full-contact szabályrendszerben.
Az elsõ nõi világbajnoki címet az esztergomi Kocsis Tünde szerezte.
Hazánk -és egyben a világ -legeredményesebb kick-box sportolói : a nőknél Kondár Anna, egykori bajnai versenyző (!!!) , aki tíz világbajnoki címet szerzett egyéniben és csapatban; a férfiaknál Mórádi Zsolt, aki szintén tízszeres egyéni és csapat világbajnok .

A kick-box Magyarország egyik legeredményesebb sportága.